Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1624
1624

«Це тривало 2 місяці»: спецпризначенець розповів про операції ГУР в Енергодарі

«Це тривало 2 місяці»: спецпризначенець розповів про операції ГУР в Енергодарі

Спецпризначенець розповів про операції ГУР в Енергодарі і про їх значення для ходу війни в Україні, передає Nikopolnews.

В інтерв’ю «РБК-Україна» командир групи ПЗРК спецпідрозділу «Артан» Олександр «Лютий»  розповів про перше завдання свого  спецпідрозділу – це було десантування в Енергодарі.

Олександр «Лютий» боєць спецпідрозділу Головного управління розвідки «Артан». На їхньому рахунку вже десятки таких операцій – коли доводилось виконувати найбільш ризиковані та зухвалі операції – і на лінії фронту, і в тилу у ворога.

Ще півтора року тому Олександр був підприємцем. Разом з братом він мав своє СТО, а також додатково заробляв, як він сам каже, на “легкому маркетингу” – розсилці реклами по смс і месенджерах. Крім того, у довоєнному житті Олександр займався боксом і карате.

Вночі з 23 на 24 лютого він прокинувся від вибухів неподалік столиці. В той же день він вивіз з Києва свою сім’ю, наступного – повернувся і вступив до ТРО. А вже згодом – перевівся в «Артан».

Спецпризначенець розповів про операції ГУР в Енергодарі

За словами «Лютого», енергодарська операція тривала близько двох місяців – від початку вересня до кінця жовтня минулого року.

Энергодар. Вид с трубы ТЭС

Тоді було вже досить холодно, а це була висадка на човнах. Було складно. Детальний список завдань, які ми тоді виконували, розкривати не можу, але нам вдалось їх виконати. Там ми постійно – майже кожні два дні – влаштовували такі собі набіги Дніпром, щоб спровокувати росіян укріплювати саме ту ділянку. Це своєю чергою послужило на користь Херсонському напрямку, – сказав Олександр

Нагадаємо, раніше очільник ГУР Кирило Буданов повідомив, що українські спецпризначенці ГУР тричі намагалися звільнити окупований Енергодар та Запорізьку АЕС. За словами Буданова, попри невдачу операції, спецпризначенці отримали важливі навички, які потім використали при десантуванні на лівий берег Дніпра в Херсонській області та висадки в Криму.

Спецпідрозділ «Артан» – що про нього відомо

Спецпідрозділ «Артан» був створений навесні 2022 року. На початку він налічував десятки людей, зараз – кілька сотень. Групи цього спецпідрозділу залучають до виконання найбільш нетипових завдань, починаючи від штурмових дій і закінчуючи диверсійно-розвідувальними операціями.

Зазвичай до спецпідрозділу приходять чимало військових з ЗСУ. Діє жорсткий відбір і спецперевірки – тестовий контроль, вивчення історії особи і поліграф. Ці перевірки спрямовані на те, щоби зрозуміти людину, її ментальність і рівень агресивності. Хороша фізична підготовка буде перевагою. Проте якщо такої підготовки немає, але натомість є інші важливі характеристики, доброволець цей відбір пройде, уточнює «Лютий». У «Артані» є люди абсолютно різних професій.

Це все виключно добровольці. І це дуже різні люди. Є майстер велоремонту, є чоловік, який тримає своє господарство, є ті, хто працював сантехніком чи був офісним працівником. Це абсолютно різні люди, не всі з них колись мали якусь підготовку. Зараз після проходження підготовки і курсів вони більш ніж готові, – розповів Олександр.

Між операціями бійці не припиняють підготовку – це здебільшого робота на полігоні, вивчення підручників і тренування на тренажерах.

Ще новини Енергодара: «Заходили в Енергодар не раз і не два»: українські спецпризначенці розповіли про успішні операції рік тому

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×