Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1259
1259

Чому заяви про «пустелю» та «каміння» щодо Каховського водосховища – безпідставні

Каховського водосховища

Чому заяви про «пустелю» та «каміння» щодо Каховського водосховища, з’ясували журналісти сайту «Тексти». Вони зробили аналіз нещодавно опублікованого відео Андрія Єрмака, передає Nikopolnews

Говорити про те, що сьогодні на місці Каховського водосховища може виникнути пустеля, немає жодних підстав. До того ж вже вистачає інформації від науковців, природозахисників, яка переконливо доводить протилежне.

Нещодавно голова Офісу президента Андрій Єрмак опублікував відео з видом на обміліле Каховське водосховище. Провідні почали коментувати його, що на дні колишнього Каховського водосховища таки пустеля, а все що росте там – це лише «бур’ян!.

«Після руйнування ГЕС на місці, де колись було водосховище, тепер ростуть бур’яни”, – писав, наприклад, Цензор.НЕТ

Чому заяви про «пустелю» та «каміння» щодо Каховського водосховища

Screenshot 43.width 1000

«Пустеля з камінням…», – накручувало ситуацію ТСН.

А тепер уважніше приглянемося до відео, опублікованого Єрмаком. Що можна побачити на цих відеоматеріалах? В об’єктиві оприлюдненого відео на передньому плані лічені гектари прибережної території. Яку назвати пустелею точно не випадає. На задньому плані ми вже бачимо суцільну зелену масу рослинності. Фактично, цей скрін з відео є прямим спростуванням тези про “пустелю”

Також ми бачимо “каміння”, яке, найпевніше, є не що іншим, яким берегоукріплювальним насипом. Приблизно такі ж насипи можна побачити на дніпровській набережній у Києві, де також проводилося берегоукріплення.

Щодо “пустельного” краєвиду. Ось фотографія, здавалось би, сертифікованої пустелі. І ні, це не частина Каховського водосховища. Це берегова зона Дніпра південніше Києва. Природні поклади піску, плюс його намив та відповідний фокус при фотографуванні створюють видимість закінченої пустелі. Тому говорити про пустелю, базуючись лише на кількох фото чи відео – явно передчасно.

Frame 11 n0ryPOE.width 1600

Окреме тлумачення викликає вживане українськими медіа слово “бур’ян”. Такого терміну у біології немає. Без чіткої ідентифікації рослинності у кадрі ми не можемо говорити, що ж власне росте на дні колишнього водосховища. Це може бути як інвазійна, так і місцева аборигенна рослинність. Але ми точно знаємо, що фахівці-ботаніки, які точно описали видовий склад рослинності, яка наразі зросла, занепокоєння таким ходом подій не висловлювали.

Як приклад, що сьогодні відбувається на місці колишнього Каховського водосховища, можна подивитися супутниковий знімок від 18 вересня.

На переважній більшості площі дна колишнього водосховища мають зеленавий відтінок. Де-не-де навіть темно-зелений відтінок, що може свідчити про початок формування там лісового покриву. Навіть крайня права світліша частина водосховища має вже рослинний покрив, як свідчать дані раніше оприлюдненого Індексу вегетації. До того ж не забуваймо, це територія, що пробула під товщею води десятиліття. І зараз там рослинний покрив ще формується. То ж про яку “пустелю” ми можемо сьогодні говорити?

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×