Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
8006
8006

Що знаходять на території «Великого Лугу» після відходу води (відео)

Великого Лугу

Краєзнавець Андрій Лопушинський розповів, що знаходять на території «Великого Лугу» після відходу води. Повідомляє Nikopolnews.

«Великий Луг», який називали ще Кінськими плавнями, – це велика територія, яка розташована горизонтально до течії Дніпра. Навіть після виникнення водосховища частина островів Великого Лугу залишилися. Воно не змогло їх усі затопити.

Існує два джерела історичних знахідок, як повідомляє історик.

«Одне з них – це офіційні роботи археологів, в основному на території острова Хортиця, тому що “Великий Луг” починався одразу від нього», – говорить краєзнавець.

Друге джерело для інформації про знахідки – це соціальні мережі людей, де вони викладають свої “трофеї”. Проте, як зазначає фахівець, в музей вони не потрапляють. внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС було підтопило частину острова Хортиця. Наразі вода відступила та на піщаних берегах археологи, які обходять ці території, знаходять історичні артефакти та реставрують їх.

Що знаходять на території «Великого Лугу» після відходу води: відео

Великий Луг: Які таємниці на дні Каховського водосховища? Актуальні новини. 10.07.2023Великий Луг: Які таємниці на дні Каховського водосховища? Актуальні новини. 10.07.2023

Однією зі знахідок є дерев’яний човен.

«Знахідка досить унікальна, їх знаходять досить багато. Близько 30 знайшли в Україні, але кожен із них насправді унікальний. Ця конструкція до нашого часу точно не описана, але вона досить цікава», – додав Андрій Лопушинський.

На берегах водосховища були розташовані стаціонарні поселення, де жили люди – це були невеликі міста різних епох.  За словами краєзнавця, у побуті люди використовували посуд, саме тому після обміління знаходять багато глиняного посуду.

Окрім того, це предмети із металу, дерева та кістки, але їх набагато менше, бо складніше знайти, хоча такі знахідки є, наприклад – бронзові дзеркала та багато залишків періоду Другої світової війни

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×