Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
22708
22708

Носять шапки-біні, їздять на «Патріотах», почуваються панами – про кадирівців в Енергодарі розповіла Al Jazeera

Носять шапки-біні, їздять на «Патріотах», почуваються панами – про кадирівців в Енергодарі розповіла Al Jazeera

Про кадирівців в Енергодарі розповіло видання Al Jazeera. За даними видання, саме їх призначили охороняти Запорізьку атомну електростанцію. І вони почуваються тут панами, передає Nikopolnews.

Журналісти Al Jazeera підготували матеріал, спираючись на слова двох інженерів ЗАЕС, яким вдалося виїхати з окупації.

Вони розповідають, що усі кадирівці в Енергодарі носять бороду, шапки-біні та уніформу кольору хакі без табличок з іменами. Саме вони патрулюють і охороняють місто, в якому розташована станція.

Видання відзначає, що кадирівці, які становлять приблизно одну п’яту окупаційних сил в Енергодарі, не змішуються ні професійно, ні соціально з іншими російськими солдатами.

Вони набагато краще одягнені, екіпіровані та озброєні і виглядають особливо бездоганно порівняно з підтримуваними Росією сепаратистами з Донецька та Луганська, які нагадують “стадо бомжів”, – сказав Al Jazeera один з інженерів

Кадирівці завжди самі по собі, вони еліта, якась вища каста. “Енергодар для них курорт” – уточнив інший інженер.

Привілейоване становище військовослужбовців підрозділу “Ахмат”, швидше за все пов’язане з високим статусом лідера Чечні Рамзана Кадирова.

Повідомляється, що “кадирівці” панують в Енергодарі, на відміну від інших військових, які дислокуються за межами міста і живуть у набагато гірших умовах – адміністративних будівлях, наметах чи окопах.

Жоден російський солдат не бачив жодного чеченця в окопі поруч. Чому їх це не обурює, невідомо, – сказав один з інженерів

Чеченці постійно присутні на вулицях і дорогах Енергодара. Вони нескінченно їздять по місту на “Патріотах”, російських повнопривідних автомобілях, які стали їх фірмовими автомобілями.

Енергодар буде ненавидіти ці машини наступні 20 років, тому що кожні півтори хвилини, де б ви не були, з’являється один з цих Патріотів, — сказав один з інженерів

Під час патрулювання окупанти перевіряють посвідчення особи та ретельно перевіряють смартфони людей – нібито прокручують банківські транзакції, щоб подивитися, чи не жертвує людина на ЗСУ.

Вони стукають у двері кожної квартири в пошуках зброї та розпитують мешканців про відсутніх сусідів. Якщо будинок здається порожнім, його двері закривають.

Перше питання, яке вони задають, – чи змінювали мешканці громадянство.

Тиск на мешканців щодо отримання червоних російських паспортів посилився після організованих Кремлем фейкових  “референдумів” в чотирьох частково окупованих областях України у вересні.

Якщо є російський паспорт, то все добре, хороша робота, дякую, до побачення. Якщо паспорт український – треба все перевернути, – розповів один з інженерів

Також чеченці запитують про родичів мешканців у Збройних силах України чи на підконтрольній Києву стороні.

Вони зупиняються та оглядають машини, але легко втомлюються та поспішають у спортзали, щоб годинами займатися, – кажуть інженери.

Про кадирівців в Енергодарі розповіло видання Al Jazeera: відео

Ще новини Енергодара: Мабуть, найбільший тиск за весь час окупації: Дмитро Орлов про ситуації в Енергодарі та на ЗАЕС

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×