Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1199
1199

У МАГАТЕ занепокоєні новими вибухами біля ЗАЕС і затримкою ротації

У МАГАТЕ занепокоєні новими вибухами біля ЗАЕС і затримкою ротації

У МАГАТЕ занепокоєні новими вибухами біля ЗАЕС, а також затримкою ротації, передає Nikopolnews.

Представники МАГАТЕ розповіли про нові вибухи поблизу Запорізької АЕС. Міжнародні спостерігачі зафіксували звуки артилерійських обстрілів та детонацію. Про це йдеться на офіційному сайті організації.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що поблизу тимчасово окупованої Запорізької АЕС спостерігачі продовжують фіксувати звуки обстрілів та вибухів. Відтак, експерти доповіли, що за 27 лютого вдень було чутно близько 20 детонацій.

“Це тривожна тенденція, яка демонструє нагальність і важливість створення на Запорізькій атомній електростанції охоронної зони ядерної безпеки”, — сказав Гроссі

Окрім того, гендиректор МАГАТЕ висловив занепокоєння через затримку у ротації групи експертів, які зараз перебувають на майданчику Запорізької АЕС.

Також в організації розповіли, як 25 лютого одну з резервних ліній електропередач напругою 330 кіловольтів було відключено через активізацію воєнних дій. Однак уже наступного дня роботу відновили.

У МАГАТЕ занепокоєні новими вибухами біля ЗАЕС і затримкою ротації

У МАГАТЕ занепокоєні новими вибухами біля ЗАЕС і затримкою ротації

Що стосується ротації експертів МАГАТЕ, які наразі перебувають на майданчику Запорізької АЕС, ьто вона затримується більш ніж на три тижні. Про це повідомляється на сайті МАГАТЕ з посиланням на генерального директора агентства Рафаеля Маріано Гроссі.

Гросі сказав, що сподівається на те, що ротація, нарешті, відбудеться цього тижня, і знову звернувся із закликом до конструктивних зусиль усіх залучених сторін, щоб це сталося і важливу роботу місії агентства з підтримки та сприяння у Запоріжжі було завершено на користь кожного”, – зазначено на сайті

Як повідомив гендиректор, він продовжує свої дипломатичні зусилля щодо узгодження та реалізації зони ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС настільки швидко, наскільки це можливо.

Гроссі також нагадав у черговий раз про ситуацію нестабільності із зовнішнім електропостачанням на ЗАЕС, яка наразі отримує електроенергію, необхідну для підтримки ядерної безпеки, від єдиної з чотирьох ліній електропередачі, що діяли до початку війни, на 750 кВ, яка залишилася в робочому стані.

Водночас гендиректор МАГАТЕ поділився більш обнадійливою інформацією, заявивши, що рівень води в Каховському водосховищі, з якого вода надходить у ставок-охолоджувач на ЗАЕС, останніми тижнями стабілізувався після інформації про критично низький обсяг утримуваної води біля Каховської греблі. За проєктом великий ставок-охолоджувач поруч із реакторними установками ЗАЕС розташований вище за рівень водосховища.

Наразі п’ять груп МАГАТЕ, присутніх на українських АЕС, продовжують контролювати ситуацію з ядерною та фізичною безпекою на всіх п’яти майданчиках відповідно до обов’язкових принципів МАГАТЕ для забезпечення ядерної безпеки та захисту під час збройного конфлікту.

Інші новини про ЗАЕС

Читайте також:

 

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×