Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
16717
16717

«Набирати будемо місяцями» – «Укргідроенерго» про перспективи відновлення Каховського водосховища

«Набирати будемо місяцями» - «Укргідроенерго» про перспективи відновлення Каховського водосховища
Фото: Нововоронцовська громада

Про перспективи відновлення Каховського водосховища, а також про проблеми, які виникли у зв’язку із зниженням рівня води у ньому у чотирьох областях і Криму, розповів директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота в інтерв’ю «Радіо Свобода» і CNN, передає Nikopolnews.

Генеральний директор компанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота заявив, що ймовірність наповнення Каховського водосховища, яке обміліло в результаті руйнування Каховської ГЕС, може з’явитися вже після зимово-весняного паводку.

Ми сподіваємося, що все-таки якась частина водозливної греблі залишилася. Якщо це буде хоча би 7 метрів, то це буде вже краще. Тому що потім кожен сантиметр, кожен метр нам доведеться місяцями набирати цю воду. І, скоріш за все, ми зможемо дійти до якогось рівня вже після паводку зимово-весняного. А це ще рік. Критична, те, що може бути найгірша ситуація, коли це впаде до відмітки русла Дніпра. Ця відмітка – 3 метри, – сказав Сирота в ефірі Радіо Свобода.

Але посадовець додав, що «не факт, що ми це водосховище зможемо наповнити в наступному паводку».

Сирота повідомляв, що станом на 12 червня водосховище зменшилося на 50%.

Щодо об’єму, то за нашими оцінками, у Каховському водосховищі води на 60-70% менше, ніж було до вибуху, – зазначив Ігор Сирота

Також він наголосив, щодо ймовірних «серйозних наслідків для навколишнього середовища», якщо вода в водосховищі  впаде нижче критичного рівня – близько 3 метрів.

Сирота додав, що водопостачання Кримського півострова може бути відновлено «до літа наступного року»:

До Криму водопостачання не відбувається, тому що вже в Каховському сховищі набагато нижчий рівень води, ніж потрібен для того, щоб йти по Кримському каналу. Тому, скоріш за все, мінімум, рік вода до Криму не буде поступати. Зрозуміло, що Кримський канал буде осушений, води там бути не може. Коли буде деокупація Криму, ми будемо вирішувати питання комплексно – вирішення проблеми водопостачання наших чотирьох областей і Криму. Я думаю, що це буде не раніше наступного року, після повені – сказав директор «Укргідроенерго”

Якщо ж деокупації з якихось причин не відбудеться, то це буде, за словами Сироти, просто перекриття каналу, щоб була можливість забезпечувати водою, в першу чергу, Херсонську, Дніпропетровську, Запорізьку та Миколаївську області. Це регіони, які зараз страждатимуть від нестачі води, як питної, так і для промисловості.

Зараз же розглядаються альтернативні рішення щодо забезпечення населення передусім питною водою.

На сьогодні ще немає проблем. Наскільки нам відомо, що Кривій Ріг має запаси на 1,5-2 місяці. Нікополь і решта міст, які потерпають від підтоплення, то там довозиться вода. Було доручення прем’єра швидко збільшити свердловини в Херсонській, Миколаївській і в Дніпровській областях. У першу чергу це біля лікарень, щоб забезпечити людей питною водою. Де це неможливо, то буде проводиться довіз питної води. А потім будуть працювати, щоб була технічна вода”, – додав директор «Укргідроенерго»

Ще новини Нікополя і району: Чому і для чого радянська влада збудувала Каховське водосховище? (фото)

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×