Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1074
1074

«Це диво! Неможливо дивитися без сліз розчулення» – письменних про дно Каховського водосховища

«Це диво! Неможна дивитися без сліз розчулення» - письменних про дно Каховського водосховища

«Повернення Дніпра» – так називається рукопис українського письменника із Запоріжжя, публіциста, журналіста, колишнього директора заповідника «Хортиця» Костянтина Сушка, який він мріє видати у вигляді книжки і в якому розповідає, зокрема, про дно Каховського водосховища зараз, коли «моря» немає вже майже 4 місяці. А також про складну і навіть трагічну долю річки Дніпро у 20-21 століттях.

Про це Костянтин Сушко написав на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Nikoponews.

Він звертає увагу на те, що загальна довжина Дніпра – 2285 кілометрів. Територією України тече 981 кілометр. Але тільки 100 кілометрів українського Дніпра залишилися живими після будівництва водосховищ.

Каскад «морів» поховав піл собою ледь не МІЛЬЙОН гектарів дорогоцінної суші. Отієї земельки, яку намивають у Голланлдії, в Об’єднаних Арабських Еміратах, в Індонезії та на Кубі, в Чилі та Японії, саме оту, що як зіницю ока бережуть у Данії, Норвегії, Швеції, Франції, Англії і т.д., і т.п. У нас дорогоцінну сушу пускають під воду, – каже Сушко

І все це, за його словами, заради 8-9% мегават електроенергії, яку виробляли усі шість гідростанцій разом (до знищення Каховської ГЕС). Костянтин Сушко при цьому звертає увагу на те, що у Росії і Білорусії Дніпро лишається недоторканим.

Письменник каже, що у результаті бандитського підриву Каховської ГЕС 257 500 га знову випросталися під сонцем.

Найняті технократами “спєци” лякали зневодненням, тотальною спрагою, радіацією, пиловими бурями, тоді як зараз у межах колишнього «моря» (насправді ж воістину колишньої смердючої калюжі, з якою упродовж останніх 30 літ не знали, що робити, та раптом «УСЕ ЗАБУЛИ») невтримно відновлюється ПРИРОДНИЙ РЕСУРС! – пише Сушко

Він розповідає, що у багатьох місцях на дні колишнього Каховського водосховища верби, ясені, в’язи, тополі, які народилися й виросли упродовж всього одного літа, з 6.06.23-го і по цей день, сягають півтора й вище метра.

Хіба не диво?! – питає і констатує водночас письменник

Він додає, що за в’язами, вербами, дубами, тополями – дикі груші… А в очищеній воді, яка нарешті згадала, що таке течія, «бовтаються» маленькі сомики, судачки, щучки, коропчуки, окуньці, навіть в’юники.

І жодного, занесеного сюди нещастям долбо…, вибачте, товстолобика! А там, де відновлюються трави – жодного пучечка ані циклахени, ані амброзії, які розкошують на материку! Сам бачив. Без сліз розчулення дивитись не таке неможливо, – каже Костянтин Сушко

Нагадаємо, нещодавно ми писали, що, на думку нікопольського громадського діяча В’ячеслава Сандула, долю Каховського водосховища має вирішувати народ через своїх представників у Верховній Раді.

А тим часом, Кабмін вже погодив законопроєкт про заборону використання земель Каховського водосховища з будь-якими іншими цілями, окрім цілей, спрямованих на подальше відновлення «моря». Таку заборону хочуть запровадити на 15 років. Детальніше про це ТУТ.

На головному фото і світлинах нижче: частина річища, що знаходиться на території НПП “Кам’янська Січ”, вкрита луговими рослинами. Джерело: директор національного парку-заповідника Сергій Скорик

3mma

4mmyay

CHastyna richyshha shho znahodytsya na terytoriyi NPP Kamyanska Sich 840x441

Ще новини Нікополя і району: «Знайшов ціле кладовище»: біля Нікополя рибалки масово вбивають черепах – соцмережі

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×