Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1497
1497

Як виглядає Каховське водосховище з висоти пташиного польоту після теракту РФ (відео)

Як виглядає Каховське водосховище з висоти пташиного польоту після теракту РФ (відео)

Як виглядає Каховське водосховище з висоти пташиного польоту після теракту РФ, показали у мережі. Відео оприлюднене у низці Телеграм-каналів, передає Nikopolnews.

На запису також видно, як виглядає зруйнована окупантами Каховська ГЕС.

Як виглядає Каховське водосховище з висоти пташиного польоту після теракту РФ :відео

Нагадаємо, офіційно Каховського водосховища більше не існує, а формування русла Дніпра завершено. Про це ще у липні на своєму сайті повідомляла НАН України.

Фахівці Українського гідрометеорологічного інституту Держслужби з надзвичайних ситуацій та Національної академії наук України дійшли висновку, що Каховського водосховища більше немає.

Так, зараз із загальної площі Каховського водосховища, яка 5 червня становила понад 2 тисячі км², залишилося 261,1 км². Це становить 12,7% від початкової площі водойми. Крім того, відновлене русло Дніпра займає площу 120,9 км².

Загальна площа водного дзеркала озер, які утворилися у результаті підриву російськими агресорами Каховської ГЕС, станом на 15.07.2023 р. складає 140,2 км2.

1

За рахунок утворення кіс, острівців, розмиву ділянок берега вище і утворення наносів нижче за течією відбулося зменшення площі водотоків. Виявлено зміну площі ділянки русла р. Дніпро на 4,2%, що в загальних рисах свідчить про завершення процесу його формування.

Найбільші зміни зафіксовано для північної частини колишнього водосховища, що, в свою чергу, пов’язано з особливостями геоморфологічної будови досліджуваної території – через відносно рівнинний рельєф дна водойми швидко пересихають.

Науковці вважають 24 червня  датою переходу від процесів осушення Каховського водосховища до початку процесів відновлення природного стану території.

Наразі територія колишнього Каховського водосховища вкрита донними відкладами та піщаними фракціями.

Долина північної частини водосховища має трапецієвидну форму, а не трикутну, яка характерна для середньої течії Дніпра. За фактичних умов недостатнього зволоження території та підвищення середньорічної температури повітря (що зумовлено змінами клімату, що відбуваються) передумов до перетворення території водосховища на болото наразі немає. Відповідно, за відсутності антропогенного впливу, територія колишнього водосховища перетвориться на заболочену низовину з неглибокими озерами (площею 8-20 км2) з притаманною новоутвореним умовам лучною рослинністю.

Водний режим сформованих водойм регулюється безпосередньо режимом річкою Дніпро. Для деяких новоутворених озер характерним є підземне живлення, відповідно, за умови втрати зв’язку з руслом вони продовжать своє існування.

Читайте також: «Скоро тут буде море, але буде воно не довго»: спогади нікопольця про Дніпро і думки щодо відновлення Каховського водосховища

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×