Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
9338
9338

Вже не пустеля: як змінюється територія Каховського водосховища (фото)

територія Каховського водосховища

Як змінюється територія Каховського водосховища, показав журналіст проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я» Дмитро Шеремет. Він зробив світлини з боку Запорізької області, передає Nikopolnews.

Російська армія захопила Каховську ГЕС, і взяла під свій контроль греблю Каховського водосховища, на початку широкомасштабного вторгнення в Україну. Окупанти замінували Каховську ГЕС, про що повідомляли її працівники. А 6 червня 2023 року відбулося руйнування частини греблі водосховища, де була Каховська ГЕС.

«У ніч руйнування Каховської гідроелектростанції бійці 205-ї окремої мотострілецької «казачої» бригади РФ, яка контролювала ГЕС, мали перебувати «в готовності» та готувались до певних дій «по команді», зокрема до залишення території через «точку відходу», що було ускладнено, бо «все затоплено», – йдеться в повідомленні на сайті «Радіо Свобода».

Як змінюється територія Каховського водосховища: фото

територія Каховського водосховища

Так зараз виглядає територія, яка раніше була під водою Каховського водосховища. Дно висохло і поволі заростає травою. Серпень 2023 року

територія Каховського водосховища

Як завжди буває із перезволоженим, а потім випаленим сонцем ґрунтом — він тріскає. А з глибоких тріщин проростають насінини рослин. територія Каховського водосховища

У шарах висохлого намулу трапляються залишки затоплених човнів.

територія Каховського водосховища

Місцеві жителі кажуть, що у цьому місці, до руйнування контрольованої російськими окупантами греблі Каховського водосховища, рівень води сягав двох метрів

З цього місця видно тимчасово окуповану Василівку. До неї майже 15 кілометрів.

територія Каховського водосховища

територія Каховського водосховища

Дно колишнього Каховського водосховища активно заростає різними рослинами. У ніч руйнування Каховської гідроелектростанції бійці 205-ї окремої мотострілецької «казачої» бригади РФ, яка контролювала ГЕС, мали перебувати «в готовності» та готувались до певних дій «по команді», зокрема до залишення території через «точку відходу», що було ускладнено, бо «все затоплено». Це випливає із перехоплення розмов військових 205-ї бригади РФ у ніч знищення греблі, яку наводять у спільному розслідуванні журналісти «Схем» Радіо Свобода та агенції «Слідство.Інфо».

Внаслідок руйнування контрольованої російськими окупаційними військами Каховської ГЕС виникли проблеми зі зрошуванням та питною водою в населених пунктах, розташованих поруч з водосховищем.

територія Каховського водосховища

територія Каховського водосховища

Перебувати поруч із тим, що раніше було «Каховським морем», небезпечно через постійні російські обстріли. Російські військові, перебуваючи у машинних залах ГЕС від 24 лютого 2022 року,, перешкоджали персоналу виконувати їхні обов’язки. Перед третьою годиною ранку 2023 року відбулося руйнування тієї частини греблі водосховища, де була Каховська ГЕС.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×