Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1341
1341

На ЗАЕС роблять усе, аби забезпечити максимальну кількість води для охолодження реакторів – МАГАТЕ

На ЗАЕС роблять усе, аби забезпечити максимальну кількість води для охолодження реакторів - МАГАТЕ

На ЗАЕС роблять усе, аби забезпечити максимальну кількість води для охолодження. Про це йдеться на офіційному сайті агентства, передає Nikopolnews.

Зазначимо, що рівень води у Каховському водосховищі сьогодні продовжує знижуватися. Станом на 18:00 7 червня він досягав 14,03 м. 8 червня вранці в районі Нікополя рівень був 13,05 м.

Згідно із заявою МАГАТЕ, для ЗАЕС критичним буде рівень 12,7 м. В цьому випадку станція не зможе закачувати воду до ставка із Каховського водосховища.

Оскільки повний масштаб пошкодження дамби залишається невідомим, неможливо передбачити, коли це станеться. Проте, якщо нинішня швидкість падіння продовжуватиметься, рівень 12,7 метра може бути досягнутий протягом наступних двох днів (використані висоти відносно Балтійського моря – відомі як Балтійська система висот), – повідомляло МАГАТЕ вчора, 7 червня

Що робиться на ЗАЕС для запобігання критичної ситуації

Тому на Запорізькій атомній електростанції тривають активні роботи для забезпечення максимальної кількості охолоджувальної води в резерві на випадок, якщо вона більше не зможе отримати доступ до Каховського водосховища.

Готуючись до такої можливості, ЗАЕС постійно поповнює свої запаси води – включаючи великий ставок-охолоджувач поруч із станцією, а також менші спринклерні ставки-охолоджувачі та прилеглі канали – шляхом повного використання води Каховського водосховища, поки вона ще є і це можливо.

Цих джерел води буде достатньо, щоб забезпечити станцію водою, необхідною для охолодження шести реакторів, а також відпрацьованого палива протягом кількох місяців. Незважаючи на те, що всі шість реакторів ЗАЕС зупинені, їм все ще потрібна охолоджуюча вода, щоб запобігти розплавленню палива та можливому викиду радіоактивних матеріалів, – сказав генеральний директор Гроссі

Можлива відсутність доступу до Каховського водосховища підкреслила необхідність збереження інших водних джерел ЗАЕС, зокрема великого ставка-охолоджувача поблизу майданчика, а також відвідного каналу сусідньої Запорізької теплоелектростанції (ЗТЕС), який використовується для подачі воду з водойми на майданчик ЗАЕС.

Важливо зберегти цілісність як водойми-охолоджувача ЗАЕС, так і випускного каналу ЗТЕС. Це критично важливо, щоб на станції було достатньо води для забезпечення необхідного охолодження на найближчі місяці, — сказав генеральний директор МАГАТЕ

Гроссі наступного тижня відвідає ЗАЕС, щоб оцінити ситуацію після пошкодження дамби та проконтролювати дотримання п’яти основних принципів захисту ЗАЕС, які він представив Раді Безпеки ООН 30 травня.

З огляду на активізацію діяльності МАГАТЕ відповідно до нещодавно встановлених принципів, він також посилить присутність МАГАТЕ на місці, замінивши нинішню команду більшою групою, яка перетинатиме разом з ним лінію фронту.

Зараз, як ніколи, посилена присутність МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції має життєво важливе значення для запобігання небезпеці ядерної аварії та її потенційних наслідків для людей і навколишнього середовища в умовах посилення військової активності в регіоні. Можлива втрата основного джерела охолоджувальної води для станції ще більше ускладнює і без того надзвичайно складну та складну ситуацію з ядерною безпекою та безпекою», – сказав Гроссі

П’ять із шести реакторів ЗАЕС перебувають на холодній зупинці. Один блок залишається в режимі гарячої зупинки для виробництва технологічної пари на місці для таких операцій, як обробка рідких радіоактивних відходів, які збираються з шести реакторів, навіть під час зупиненого стану реакторів.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×