Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
8107
8107

«Звільнення Енергодара буде найскладнішим завданням» – мер назвав 2 шляхи

«Звільнення Енергодара буде найскладнішим завданням» – мер назвав 2 шляхи

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов назвав два шляхи деокупації міста атомників і самої ЗАЕС. Він сказав, що звільнення Енергодара – дуже складна задача, а станом на зараз «жестом доброї волі» поки що не пахне. Про ситуацію Дмитро Орлов розповів в інтерв’ю Громадському, передає Nikopolnews.

На сьогодні явних ознак того, що російські окупанти відводять війська з Енергодару чи з розташованої там Запорізької АЕС, немає. Про це в ефірі Громадського радіо повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

«Звільнення Енергодара буде найскладнішим завданням» – мер назвав 2 шляхи

Дмитро Орлов розповів про шляхи звільнення Енергодара

«Щодо звільнення Енергодара, то, на мою думку, це буде найскладніше завдання на всій тимчасово окупованій території. Ми добре розуміємо, що там є «ядерний щит», якого, наприклад, не було у Чорнобилі. В Енергодарі є сім енергоблоків, сховища відпрацьованого радіоактивного палива, і окупанти чіплятимуться всіма способами, щоб не вийти з Енергодара, бо це є важіль шантажу», — сказав він.

На думку мера, є два шляхи деокупації міста:

«Ми все ж таки сподіваємося, що це буде дипломатичний шлях, і у нас не постраждає ні підприємство, ні місто, і ми зможемо запускати та відновлювати водопостачання, електрику, опалення, бо там є проблеми. Інший шлях – військовий. Щодо цього ми бачимо, що поки що немає якихось зрушень на лінії фронту, незважаючи на активні та вдалі для українських військових бої», — пояснив Орлов.

Він підкреслив, що звільнити Енергодар виключно військовим шляхом поки що неможливо, адже в регіоні порушено логістику.

«Сподіваємося, що МАГАТЕ все ж таки доведе до кінця це питання, і вдасться деокупувати місто, що звідти вийдуть ворожі сили, а станція повернеться під український контроль. У той же час, що стосується окупаційних військ, то їх там ніколи не було дуже багато, зокрема щодо важкої техніки. Здебільшого росіяни були там проїздом… Щодо населення, то я не можу сказати, що його поменшало. Проте його там теж не було багато. Явних ознак того, що окупанти відводять війська, немає. Звичайно, більше знають військові, проте місцеві жителі, з якими я постійно підтримую контакт, також не мають такої інформації», — додав міський голова Енергодара.

Звільнення Енергодара: в росії заявляють, що не підуть

Зазначимо, що речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що країна-агресорка РФ, яка незаконно утримує під своїм контролем Запорізьку АЕС, не збирається передавати контроль над станцією будь-якій третій стороні в межах угоди про створення зони ядерної безпеки довкола неї.

Про це представниця російського міністерства закордонних справ сказала пропагандистським росЗМІ.

«Звільнення Енергодара буде найскладнішим завданням» – мер назвав 2 шляхи

Марія Захарова

Захарова стверджує, що буцімто тільки Росія здатна забезпечити фізичну та ядерну безпеку ЗАЕС. Однак, усім відомо, що саме російські окупанти регулярно і бомблять територію станцію, а на самій ЗАЕС розмістили свою техніку. Путінські війська постійно шантажують і своїми терористичними обстрілами ставлять під загрозу увесь світ.

“Про жодний вивід ЗАЕС із-під російського контролю чи передавання контролю над нею якійсь третій стороні не може бути й мови”, – каже спікерка МЗС РФ.

Крім того, представниця МЗС РФ спростувала заяву генерального директора МАГАТЕ про те, що Україна та Росія “близькі до укладання угоди щодо ЗАЕС”.

Своєю чергою, речник президента України Сергій Никифоров в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”заявляв, що ЗАЕС має перейти під контроль “Енергоатому” і бути підключена до української мережі.

“Запорізька атомна електростанція має перейти під контроль ДП НАЕК Енергоатом на самій станції не має бути сторонніх людей. Позиція щодо ЗАЕС незмінна. Станція має бути під контролем України і має бути повністю демілітаризована і підключена до української мережі. Це те, з чого ми виходимо”, – наголосив Никифоров.

Нагадаємо, раніше президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін повідомив, що у російських ЗМІ почали з’являтися публікації про можливу передачу Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) під контроль МАГАТЕ. Це може бути ознакою планів росіян залишити об’єкт.

Як ракетна тактика окупантів може привести Україну до перемоги – Олексій Резніков

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×