Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
24512
24512

Неймовірні скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні віддалитися від Росії – археологи

Неймовірні скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії - археологи

Скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії. Так вважають українські археологи, які змушені зараз працювати дуже швидко. Адже вони можуть знову втратити історію… Про це пише американське видання The New York Times, передає Nikopolnews. Журналісти опублікували фото і поспілкувалися із запорізьким археологом.

Пропонуємо вашій увазі матеріал американців у перекладі українською мовою.

Неймовірні скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії - археологи

Після того, як у червні підірвали Каховську дамбу, водосховище над нею швидко осушилося, виявивши величезну кількість артефактів, які приголомшили українських археологів.

Одного літнього вечора, коли сонце сховалося за річкою Дніпро, гігантською водною артерією, що розділяє Україну навпіл, Анатолій Волков ішов річковим пляжем, опустивши голову.

Український археолог, пан Волков виглядав так, наче просто прогулювався. Але насправді він досліджував здебільшого висохлу землю колишнього водосховища, яке виявило скарбницю артефактів після катастрофічного вибуху на Каховській дамбі, що призвело до того, що 4,8 трильйона галонів води хлинули вниз за течією, спустошуючи резервуар і очищаючи пісок і мул які століттями покривали об’єкти.

Неймовірні скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії - археологи

«Погляньте на це», — сказав він

Він нахилився й узяв предмет завдовжки близько двох дюймів. Він потер пальцями борозенки.

— Осколок кераміки, — сказав він. «Бронзовий вік. Три тисячі років. Приблизно.”

Ще до війни українські археологи мали купу роботи у великій країні, багатій на археологічні пам’ятки, при цьому не так багато досвідчених копачів, щоб їх досліджувати. Але коли конфлікт спалахнув у лютому 2022 року, це значно ускладнило їхню копітку, повільну та методичну роботу.

Російські війська громили історичні музеї та грабували безцінні старожитності . Солдати та їхня бойова техніка перемістилися до археологічних пам’яток, у тому числі стародавніх могильників. Деякі ділянки були охоплені бойовими діями на передовій. А багато українських археологів, як і інші професіонали, пішли в армію, щоб воювати за свою країну. Деякі були вбиті.

У цій похмурій картині велика кількість артефактів, які з’явилися на території колишнього водосховища, стали невеликою, але бажаною винагородою. Дамбу підірвали в червні, швидше за все, російські війська, які намагалися затопити українські війська та перекрити одну єдину переправу, що залишилися на Дніпрі. Руйнування спричинило жахливу повінь і осушило водосховище, яке було одним із найбільших у Європі.

За кілька тижнів після цього українські археологи та мисливці за скарбами виявили багато чого: уламки кам’яних сокир віком щонайменше 1000 років; шоломи нацистської епохи; старий міст; козацькі гарматні ядра XVII ст.; і крем’яний камінь часів російсько-турецьких війн 18 століття (насправді багато військового).

Неймовірні скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії - археологи

«Такого ще не було, — сказав Євген Синиця, голова Спілки археологів України. “Це неймовірно”

Це також має глибоке значення.

Скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії

Війна в Україні – це, по суті, боротьба за українську ідентичність. Володимир Путін, російський лідер, постійно принижував українську незалежність і дотримується такого ж похмурого ставлення до України, як і радянські діячі, такі як Сталін і царі до нього. В їхніх очах країна — не що інше, як російський придаток, який не має власної культури, мови та історії.

Тут якраз і виступають українські археологи.

«Ми знаходимо фрагменти давньої культури, нашої давньої культури, — розповідає вчений секретар Національного заповідника «Хортиця» В’ячеслав Саричев на північній частині водосховища. «Частинка за частинкою ми віддаляємося від Росії».

скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії

“Для нас це надзвичайно важливо”, – додав він.

Об’єкти миють, сортують, досліджують і каталогізують. У пана Волкова їх сотні розкидані по робочому столі та на підвіконні позаду нього в заповіднику «Хортиця», де він працює. Він лише один із членів зростаючої групи археологів.

Для професії, яка вимірює речі століттями, археологи зараз відчувають незвичайний тиск працювати швидко. По-перше, є «чорні археологи», як їх називають справжні археологи, опортуністи, які з’явилися останніми тижнями, щоб пробратися на дно колишнього водосховища в пошуках шматків для чорної торгівлі старожитностями.

скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії

Поліцейські вже затримали кількох чоловіків, які ходили по забороненій зоні з металошукачами та великими навушниками.

скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії

Але є ще більший аргумент працювати швидко – історія може знову зникнути. Українські чиновники заявили, що коли війна закінчиться, вони відновлять дамбу, яка дозволить наповнити водосховище, і воно знову поховає всі потенційні знахідки.

Ця територія була занурена під воду в 1956 році, коли було завершено будівництво дамби як частини великої гідроелектростанції. Радянські археологи її досліджували, але, як сказав пан Синиця, «на українську ідентичність тоді ніхто не звертав уваги».

«Багато було втрачено», – додав він

Хортиця – колиска української історії. Острів, розташований посеред річки Дніпро, був населений людьми протягом тисячоліть. Тут було повно оленів і кроликів і густо поросло кущами, ідеальна зупинка для стародавніх мандрівників, які прямували вниз Дніпром на шляху до Чорного моря.

Відносно недавно, скажімо, 500 років тому, острів став фортецею для запорізьких козаків , військової громади зі східноєвропейських степів, яка відіграла визначну роль у розбудові української держави.

Багато найцікавіших знахідок після руйнування дамби було знайдено біля скелястих берегів острова. Кілька тижнів тому українські археологи були в захваті від розкопок 20-футового дубового човна, напівзакопаного в пісок і вирізьбленого таємничими символами. Йому було щонайменше п’ять століть.

Те, що пан Волков розкопує під час вечірніх вилазок, зазвичай скромніше; відщепи старовинних горщиків, скажімо, чи криві козацькі цвяхи. Незважаючи на те, що фрагментовані чи іржаві, усі вони цікаві. Такі археологи, як він, глибоко замислюються над плином часу та тим, що відбувається з речами, коли їх омивають століття.

скарби на дні Каховського водосховища допоможуть Україні дистанціюватися від Росії

«Ми називаємо це археологічною розвідкою», — сказав пан Волков.

Він говорив це, коли йшов, опустивши голову, шукаючи ще скарбів.

Була майже ніч, і небо ставало насичено-синім — такого кольору було водосховище, поки воно не висохло і не перетворилося на милі потрісканої глини.

Читайте також:

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×