Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
504
504

У якому стані ЗАЕС після вибухів на її території – відповіли у ГУР

У якому стані ЗАЕС після вибухів на її території – відповіли у ГУР

У якому стані ЗАЕС після вибухів на її території, про які повідомили у МАГАТЕ, відповів представник Головного управління розвідки України Андрій Юсов.

Юсов надав коментар виданню NV, передає Nikopolnews.

За словами розвідника, через дії російських загарбників безпекова ситуація на Запорізькій АЕС невпинно погіршується. Але внаслідок вибуху безпілотника на території станції 7 квітня витоків реагентів не зафіксовано.

Знову і знову росіяни повертаються до спроб проводити провокації з тим, щоб звинувачувати в них Україну, — зауважив Юсов. — Хоча зафіксовано, що саме Росія неодноразово проводила як імітаційні, так і справжні удари по Запорізькій станції, навіть коли вона вже була захоплена російськими військами. Вони розташовували там свої війська і техніку, що є грубим порушенням міжнародного законодавства, зокрема, в сфері атомного права

Представник ГУР підкреслив, що Росія на регулярній основі вчиняє злочини на станції. Так, вони проводили мінування території Запорізької АЕС, що підтверджують міжнародні експерти, та запускали безпілотні ударні літальні апарати з території станції.

В черговий раз Росія повторює провокацію на українському ядерному об’єкті, для того, щоб звинуватити Україну. Хоча весь світ знає, що саме російські загарбники несуть відповідальність за той катастрофічний стан, який складається на території Запорізької атомної станції, — додав Юсов

Він зауважив, що Україна вже зробила заяву, що не причетна до жодних провокативних дій і ударів по території українського ядерного об’єкта, та вимагає негайного звільнення території ЗАЕС від російських загарбників.

Нагадаємо, Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що 7 квітня на території ЗАЕС вибухнув безпілотник. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що агенція зафіксувала щонайменше три прямих влучання в головну захисну оболонку реактора ЗАЕС. Це сталося вперше з листопада 2022 року.

Пізніше у своїй доповіді МАГАТЕ повідомило, що протягом 7 квітня на території окупованої Запорізької АЕС лунали вибухи та звуки стрілянини, коли російські війська відкрили вогонь по об’єкту, який виглядав як дрон. В одному з шести реакторних корпусів станції експерти виявили ураження обладнання зв’язку та спостереження. За межами лабораторії представники агенції побачили плями крові поруч з пошкодженим військовим транспортним засобом, «що вказує на щонайменше одну жертву».

При цьому у МАГАТЕ запевнили, що критичних уражень станції не зафіксовано.

Ще новини ЗАЕС: МАГАТЕ почуло «виходи» з боку ЗАЕС

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×