Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
932
932

У передчутті весни і війни: як жив і виглядав Нікополь у лютому 2022 року

У передчутті весни і війни: як жив і виглядав Нікополь у лютому 2022 року

До початку повномасштабного вторгнення Nikopolnews любив прогулятися Нікополем. Ми робили світлини, а потім ділилися ними з вами. В останній рік перед великою війною таке практикувалося нами особливо часто. Ми ніби щось відчували і поспішали обійти весь Нікополь, зазирнути у кожний його куточок… Ніби хотіли намиоуватися наперед, ніби передчували, що скоро цього робити буде не можна. І що рідне місто дуже зміниться…. Багато тих місць, які залишились на наших архівних світлинах, сьогодні не впізнати – на них страшні відбитки війни.

У лютому 2022 року така прогулянка у нас була всього одна. Вона сталася 17.0222. Нижче – фото, зроблені в той день. Була гарна погода, і Нікополь жив у передчутті весни. Життя проходило ніби у своєму звичайному ритмі і контексті. Але, аналізуючи зараз події лютого 2022 року, розуміємо – передчуття великої війни теж було. І до неї готувались.

Рік тому ми ще переймалися проблемою коронавірусу. Хвороба наступала, у Нікополі масово йшли на карантин школярі (не підозрюючи, що попереду – закриття шкіл, виїзд з рідного міста, дистанційне навчання). Ми обурювалися введення плати за пакети в супермаркетах і абонплати за воду. Боролися з “наливайками”

Рік тому ми ще багато чого планували і мріяли. Наприклад, продовжити реконструкцію Олексіївського мосту. Створити на території Нікополя заповідник. Витратити мільйон на проект реконструкції лікарні. Звести багатоповерхівку на місці модульного містечка для переселенців. 

Але у лютому 2022 року вже відчувався подих великої війни. Так, наприклад, нікопольців активно запрошували на військову службу за контрактом. А також – вступати до тероборони. Мешканцям розповідали, де укритися у разі воєнних дій чи інших екстрених ситуацій. У місті перевіряли роботу системи оповіщення, і 18 лютого раптово спрацювала сирена, налякавши нікопольців. На Дніпропетровщині СБУ проводила масштабні контрдиверсійні навчання. А поліцію Нікополя перевели на посилений режим служби.

А 23 лютого, за день до вторгнення, у Нікополі пройшла термінова нарада з приводу можливих бойових дій. І мешканцям розповіли, як жити в режимі надзвичайної ситуації.

Але, незважаючи на тривожні дзвіночки, більшість містян вірили, що все минеться. І жили у лютому 2022 року звичайним життям, не збираючи тривожних валізок і відганяючи думки про погане.

Так було і 17 лютого. На фото – Нікополь у цей день. Затишний, спокійний, велелюдний.

Було дуже тепло. Віяв південний вітер, світило лагідне сонце, а небо засліплювало своєю синявою. На обличчях перехожих були посмішки…І загальний настрій міста був піднесеним. Скоро мала прийти весна. Яка врешті так і не настала досі…

Ось так виглядав Нікополь у лютому 2022 року

 width=

 width=

Небо засліплювало своєю блакиттю

 width=

 width=

Скоро ця стара тополя покриється молодим листям. А чи помітили ми потім це?

 width=

Люди ще не зняли шапок і курток, але весна вже літала в повітрі

 width=

 width=

 width=

 width=

 width=

 width=

 width=

 width=

 width=

Зовсім скоро “вказівники” зникнуть з наших вулиць. Це станеться через тиждень

майже весна: як виглядає Нікополь

 width=

 width=

Небайдужі нікопольці підгодовували безпритульних тварин. З початком великої війни кількість останніх на вулицях міста збільшиться в рази…

 width=

Раніше ми писали:

Також читайте:

Як українцям в Польщі отримати додаткову фінансову допомогу: подробиці

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×